De achtste editie van de Duurzame 100 werd maandagavond in Amsterdam gelanceerd. Trouw schrijft dat de jury van twaalf onafhankelijke experts dit jaar vooral waardering toonde voor mensen "die al lang en met veel volharding hun best doen de wereld te vergroenen".
Daardoor waren er veel opvallende dalers en stijgers, waaronder een bovengemiddeld aantal ecologen en mensen "uit de natuurwereld".
Louise Vet - dit jaar voor de derde keer in de lijst - steeg van de 33ste naar maar liefst de achtste plaats.
"Vet is één van de gangmakers van de circulaire economie in Nederland", schrijft Trouw. "Harmonie tussen ecologie en economie is mogelijk, stelt zij. Biodiversiteit is voor haar onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid. Maar een circulaire economie moet ook sociaal in de haak zijn."
Het 'Poep is Goud' project - genomineerd voor de titel Nationaal Icoon 2016 (bekendmaking 18 oktober) - wordt aangehaald als bewijs dat Vet niet alleen anderen wil inspireren, maar het ook "dichtbij" zoekt: in het eigen gebouw van het NIOO.
Door het opvangen van de uitwerpselen van het NIOO-personeel in speciale toiletten, en het verwerken ervan met behulp van algen, wordt circulair produceren met zo weinig mogelijk grondstoffen, fossiele brandstoffen en afval in de praktijk gebracht. En dat, schrijft Trouw, is van het "allergrootste belang voor de ontwikkeling van een duurzame economie."
Ook de aanvoerder van de nieuwe Trouw-lijst is een ecoloog: Willem Ferwerda. "Voor het eerst in het achtjarig bestaan van de Duurzame 100 staat iemand uit de natuurwereld op de eerste plaats", benadrukt de krant.
Ferwerda is met zijn stichting Commonland het Nederlandse gezicht van 'natuurherstel': de mogelijkheid om beschadigde ecosystemen weer gezond te maken.
Trouw schrijft over hem dat de jury onder de indruk was van zijn "holistische" visie: "niet simpel 'bomen planten', maar het terugbrengen van natuur, landbouw en economische functies, samen met alle betrokkenen."
Ferwerda is ook een graaggeziene gast bij het NIOO, dat "restoration ecology" sinds kort zelfs als officieel onderzoeksthema heeft. Een interview naar aanleiding van zijn lezing bij het NIOO staat hier.