"Ik ben geïnteresseerd geraakt in lichtvervuiling sinds ik ruim een jaar geleden van Scheveningen naar Delft ben verhuisd", vertelt Tessa van Rijn (Den Haag, 1988).
"Tijdens één van de eerste nachten trof ik in de woonkamer een extreme gele gloed aan. Die was afkomstig van de dichtbij gelegen kassen."
De fotografe is geïnteresseerd in het effect van verstedelijking en industrialisatie op onze natuurlijke omgeving. Lichtvervuiling bleek daarbij een onderwerp met twee verschillende kanten.
"Licht is voor mij persoonlijk een bron van energie, maar ik kan er ook snel overprikkeld door raken."
In de tentoonstelling Exposed verkent Van Rijn haar onderwerp in zes visuele onderzoeken. "Met elk onderzoek visualiseer ik een ander effect dat kunstlicht heeft op de natuurlijke omgeving." Bij het fotograferen hiervoor raakte ze gaandeweg meer en meer gefascineerd.
"Ik kwam erachter dat ik steeds meer verwonderd raakte door het licht. Ik begon het stiekem soms ook mooi te vinden hoe het bijvoorbeeld een bloem uitlichtte. Maar de grootste verrassing is wel dat ik mijzelf er nu steeds op betrap dat ik het licht om me heen aan het analyseren ben. Onbewust."
Het aantal lichtbronnen. De diversiteit aan lantarenpalen. De felheid en verspreiding van het licht. De kleur. "Het is een vorm van bewustzijn die ik graag zou willen doorgeven aan de toeschouwer. Om mensen te laten nadenken over de manier waarop we omgaan met onze natuurlijke omgeving."
Van Rijn is ervan overtuigd dat kunst en wetenschap elkaar bij onderwerpen zoals lichtvervuiling kunnen versterken en ondersteunen. "Kunst is in staat om wetenschappelijk onderzoek te visualiseren, en daardoor wetenschap toegankelijker en begrijpelijker te maken", zegt ze.
"Ik hoop dan ook dat de expositie een motivatie is voor andere onderzoekers om na te denken over de mogelijkheden tussen wetenschap en kunst. Op deze manier zouden wetenschap, kunst en maatschappij dichter bij elkaar gebracht kunnen worden."