Bij het Kamerdebat ging het onder meer om een subsidieregeling voor de bijstook van hout in elektriciteitscentrales.
Milieuorganisaties willen dat minister Kamp van Economische Zaken er strakker op toeziet dat stroomproducenten alleen subsidie krijgen als het hout dat ze stoken duurzaam is geproduceerd.
Zelfs al het duurzaam zou kunnen – vooralsnog een illusie, zo blijkt - is er volgens de opstellers van het op de dag voor het debat gepubliceerde visiedocument 'Biobrandstof en hout als energiebronnen' nog een denkfout. Want ook duurzaam geproduceerd hout levert nauwelijks een besparing op van CO2-uitstoot.
"Hout produceert minstens evenveel CO2 als steenkool. Nieuw geplante bomen kunnen deze CO2 opnemen, maar ook als voor elke gerooide boom een nieuwe wordt aangeplant, duurt het 20 tot 100 jaar tot de uitgestoten CO2 weer is vastgelegd."
Door het Energieakkoord worden er nu in de Verenigde Staten zelfs hele bossen gekapt met Nederlandse subsidies, zeggen critici zoals Adam Macon van de Amerikaanse milieuvereniging Dogwood Alliance.
Dat is goeie business voor de bosbezitters, maar verder een "idiote situatie", ondersteunde Louise Vet de kritiek van Macon in het tv-programma Eén Vandaag.
Het KNAW-document is volgens de opstellers gebaseerd op kennis van gerenommeerde, onafhankelijke experts uit binnen- en buitenland. Die leiden ook tot de conclusie dat biomassa in het algemeen beter niet gebruikt kan worden voor biobrandstof.
Er zijn namelijk "hoogwaardigere" toepassingen, waarbij eerst de bruikbare stoffen uit de biomassa worden gehaald. Denk bijvoorbeeld aan biomassa als grondstof voor veevoer, of aan 'bioraffinage': de extractie van eiwitten, vezels en materialen voor kunststoffen. Zulke innovatieve toepassingen worden nu vaak genegeerd vanwege de subsidie voor energie.
In de Tweede Kamer benadrukte minister Kamp dat hij niet wil morrelen aan het in 2013 gesloten Energieakkoord. Daarin staan volgens hem al voldoende verbeteringsmechanismen en evaluatiemomenten om de doelstelling voor 2020 te bewaken.
Volgens het visiedocument ligt "wetenschappelijk en economisch de toekomst bij het directe gebruik van zonne-energie."
Meer over het visiedocument en het Kamerdebat in o.a. Trouw, De Volkskrant, Duurzaam Nieuws, De Groene Courant en NRC Handelsblad.