De lichtgewicht zenders zijn voorzien van zonnecellen en GPS, en registreren elk moment dat ze in aanraking komen met water. Elk uur geven ze via internet duizenden gegevens door over de positie en de lichaamshouding van de zwaan.
Tijdens de test heeft NIOO-onderzoekster Rascha Nujiten vier dagen lang de data geijkt die de zendertjes doorgaven. De halsbanden zijn intussen weer verwijderd.
De kleine zwaan (Cygnus columbianus bewickii) is één van de drie soorten zwanen in Nederland. Om onduidelijke redenen gaat het aantal kleine zwanen dat hier overwintert sinds midden jaren negentig hard achteruit.
De onderzoekers van het NIOO gaan vanaf komend najaar onderzoeken wat deze achteruitgang veroorzaakt. Mogelijk geven de kleine zwanen nu de voorkeur aan andere vliegroutes, en trekken ze - na hun zomerverblijf in het hoge noorden - naar Zuid-Europa in plaats van naar Nederland.
Om dit te onderzoeken zal een aantal kleine zwanen in meerdere landen gezenderd worden en via de computer gevolgd.
Bij de test in Burgers' Zoo zijn de zwanen nauwkeurig gefilmd en is hun gedrag geanalyseerd. Ze moesten alleen de eerste uren even wennen aan de zenders. Van pijn of grote hinder was geen sprake.
De samenwerking tussen Burgers' Zoo en het NIOO is bijzonder: het gebeurt in Nederland maar zelden dat een dierentuin direct betrokken is bij soortbescherming in de natuur, zoals bij dit zwanenonderzoek het geval is.
Bron: Burgers' Zoo. Media kunnen voor meer informatie contact opnemen met het NIOO of met Burgers' Zoo: