We zullen veel van de activiteiten die ter gelegenheid van het IYS en het IYL worden georganiseerd volgen of er zelf aan deelnemen. Dat betekent in de loop van het jaar veel nieuwe artikelen, series, interviews, Ecofactsheets en noem maar op...
De bodem van een enkel ecosysteem kan tot wel miljoenen verschillende soorten organismen bevatten: van de meest minuscule bacteriën en schimmels tot aan aardwormen, mieren en mollen.
Het totale aantal levensvormen loopt in de vele miljarden. Zo is het aantal organismen in één schepje gezonde grond al groter dan het totale aantal mensen op aarde!
Maar zoveel als we denken te weten over het leven boven de grond, zo onbekend - en vaak onbemind - is die duizelingwekkende ondergrondse biodiversiteit. Veel soorten microben hebben niet eens een naam. Terwijl het leven er zonder zulke 'hulptroepen' heel anders uit zou zien. "Alles wat we eten, drinken en aan kleren dragen hebben we dankzij het bodemleven", zegt professor Wim van der Putten (NIOO):
"Zonder bodem en bodemleven kunnen planten niet groeien en mensen zich niet voeden. Zonder bodemleven vindt geen recycling plaats van voedingsstoffen, heeft de bodem geen structuur en wordt geen schoon grondwater geproduceerd. Bacteriën en schimmels zetten organische stof om in voor de plant opneembare voedingsstoffen. Andere bodemdieren, zoals aaltjes en microarthropoden eten de bacterien en schimmels en zorgen ervoor dat hun aantallen worden gereguleerd. Regenwormen kneden alles lekker door elkaar heen en maken de bodem verder geschikt voor plantengroei."
Een groot deel van onze vruchtbare grond wordt gebruikt voor landbouw. Intensieve landbouw gaat vaak ten koste van de biodiversiteit van de bodem, terwijl andere 'ecosysteemdiensten' zoals bescherming tegen ziektes uiteindelijk minstens even belangrijk zijn voor de mens.
Van der Putten: "In ons onderzoek gaan we na hoe het bodemleven zich ontwikkelt in relatie tot veranderingen in het milieu door wijzigingen in landgebruik, klimaat en invasieve exoten. Ook gaan we na hoe het bodemleven zodanig kan worden beheerd dat we op duurzame wijze voedsel en materialen voor de 'biobased' economie kunnen produceren."
Op 4 januari was Wim van der Putten te horen in de radio-uitzending van Vroege Vogels. Meer informatie over de 'onvoorstelbare onderwereld' en de impact ervan is te vinden in dit artikel.
Licht is enorm belangrijk in de natuur. Het staat als bron van energie en informatie centraal voor het leven op onze planeet. Maar je kunt er ook teveel van hebben.
Kunstlicht, zegt NIOO-onderzoeker Kamiel Spoelstra, is eigenlijk "de meest zichtbare vorm van vervuiling." Zijn onderzoek naar de effecten van kunstlicht op flora en fauna zal tijdens het Jaar van het Licht verder gaan.
"Bijna alle natuurlijke omgevingen worden erdoor geraakt: op het land krijg je te maken met verlichte gebouwen, straatlantaarns en voertuigen, op zee met booreilanden, schepen en vuurtorens. De gevolgen voor dieren gaan van disoriëntatie tot stress en zelfs gezichtsschade."
Tegelijk benadrukt de VN dat licht ook een cruciale rol speelt bij de technologische vooruitgang. De medische wetenschap is erdoor gerevolutionaliseerd, en ook communicatie via het internet zou zonder licht ondenkbaar zijn.
De VN zegt vooral meer aandacht te willen vestigen op het potentieel van lichttechnologie om duurzame ontwikkeling te stimuleren, en oplossingen te vinden voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van energie, onderwijs, landbouw en gezondheid.
Kijk hieronder naar een voorproefje van wat het 'IYL' in 2015 allemaal gaat brengen: