In verschillende bossen in Nederland hangen wel 2725 nestkasten. Het Nederlands Instituut voor Ecologie onderzoekt hier al 60 jaar lang de gevolgen van bijvoorbeeld klimaatverandering, kunstlicht, sociaal gedrag en persoonlijkheid voor vogels in het wild.
Het NIOO houdt een soort burgelijke stand bij voor de koolmezen. De onderzoekers houden nauwkeurig bij wat er in de nestkasten gebeurt. Wie broedt waar, hoeveel eieren worden er gelegd en hoeveel komen er uit, hoe vaak worden de jongen gevoerd, hoeveel jongen komen er uit, en nog veel meer. In deze 60 jaar zijn er bijna 300.000 jongen geboren. Elk dier krijgt een ring met een uniek nummer om hem later weer te kunnen herkennen.
Het koolmezenonderzoek van het NIOO is de langstlopende populatiestudie aan gewervelde dieren ter wereld. Het langetermijnonderzoek heeft al een belangrijke rol gespeeld bij een beter begrip hoe soorten zich kunnen aanpassen aan een warmer wordende wereld, maar ook bij het beantwoorden van vragen waarom het ene jaar 60 paar koolmezen op de Hoge Veluwe broeden en het andere jaar 180. Of waarom koolmezen 10 eieren leggen en geen 5 of 15. De datareeksen uit het langetermijnonderzoek leveren zo de getallen voor het beantwoorden van steeds nieuwe vragen.
Meer weten over het nestkastenonderzoek? Ga op ontdekkingstocht in het Bennekomse Bos, slechts twee kilometer bij het NIOO-KNAW vandaan. In dit bos hangen tien nestkasten met QR-codes, elk met zijn eigen verhaal. |