Oratie Dedmer van de Waal

Dedmer van de Waal
© Perro de Jong / NIOO-KNAW

Oratie Dedmer van de Waal

Evenement

Op donderdag 6 juli houdt Dedmer van de Waal zijn oratie als bijzonder hoogleraar Aquatische Functionele Ecologie aan de Universiteit van Amsterdam: 'Functions Matter'.

Van de Waal is per 1 juli 2022 benoemd aan de UvA, en combineert zijn positie daar met zijn onderzoek als aquatisch ecoloog bij het NIOO. 

Door de mens veranderen de hoeveelheden én balans van elementen zoals koolstof (C), stikstof (N) en fosfor (P) in ecosystemen wereldwijd. Deze elementen vormen de bouwstenen van het leven. In zijn oratie schetst Van de Waal hoe hij als bijzonder hoogleraar Aquatische functionele ecologie zal onderzoeken hoe veranderingen in de hoeveelheden en balans ervan effect hebben op ecologische interacties en het functioneren van aquatische ecosystemen.

Hierbij kijkt hij naar de gevolgen van eutrofiëring en klimaatverandering voor bijvoorbeeld de aquatische biodiversiteit en de groei van giftige blauwalgen. Op deze manier zal hij met zijn leerstoel bijdragen aan een fundamenteel begrip van de effecten van menselijk handelen op de werking en het gebruik van aquatische ecosystemen.

  • De oratie van Dedmer van de Waal is live te volgen via deze link.