Film 'Onder het Maaiveld' ter ere van Dag van de Biodiversiteit

Film onder het maaiveld: verschillende bodemdieren

Film 'Onder het Maaiveld' ter ere van Dag van de Biodiversiteit

Evenement

Vanwege de internationale Dag van de Biodiversiteit is de film Onder het Maaiveld weer een keer te zien op het witte doek in Wageningen - in aanwezigheid van bodemecologen van het NIOO voor een Q&A na afloop. Een film barstensvol biodiversiteit, namelijk die onder onze voeten!

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. De film vertelt het verhaal en de ontwikkeling van een groepje stedelingen die op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag gaan met het realiseren van een droom. Werkend in de tuin vangen ze slechts een glimp op van deze verborgen wereld. Het blijft lastig om er volledig in door te dringen. Terwijl je met je handen in de grond zit kom je tot nieuwe inzichten en met de geur van verse aarde in je neus begin je te beseffen dat er onder je voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou het bovengrondse leven helemaal niet kunnen bestaan.

Op maandagavond 22 mei om 19 uur zal bodemecoloog en wormenkenner Justine Lejoly van het NIOO aanwezig zijn. Dit is de nieuwe versie met Engelse ondertiteling! Op zondagmiddag 21 mei om 16.30 uur is de gewone Nederlandse versie al te zien. Daarbij zullen de jonge bodemonderzoekers Merlijn Schram en Steven de Goede vragen beantwoorden. Veel kijkplezier!