70 jaar ecologie: activiteitenoverzicht

NIOO 70 years of ecology

70 jaar ecologie: activiteitenoverzicht

Evenement

Op 26 juni 2024 is het precies 70 jaar geleden dat het IOO werd opgericht, de voorloper van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Hieronder groeit een overzicht van de activiteiten in het lustrumjaar.

Wat is het belang van ecologie, en hoe kan (70 jaar aan) ecologische kennis ons helpen als de sleutel tot de toekomst?

Iedereen is welkom om kennis te maken met de ecologie, of zich er verder in te verdiepen. Hieronder volgen al de eerste mogelijkheden:

  • Augustus 2024 - het belang van waterkwaliteit. Samen met de Nationale Wetenschapsagenda gaan we de biodiversiteit van Lake Lowlands boosten. Lees verder over Lowlands Science 2024.
  • Vanaf september -  iedere maand welkom bij het NIOO voor een rondleiding in het bijzondere, duurzame gebouw en over het onderzoeksterrein. Groepen konden altijd al een rondleiding aanvragen. Daarnaast zijn er in het jubileumjaar rondleidingen waar iedereen zich individueel voor kan aanmelden. Alvast meer weten? Mail naar communicatie@nioo.knaw.nl.
  • 20 september t/m 8 oktober - 10e editie Bodemdierendagen. Help ook mee met zoeken naar het leven onder onze voeten! Het thema voor dit speciale jaar van het landellijke citizen science-project is: Tien voor de bodem! Iedereen kan bijdragen. Meer op www.bodemdierendagen.nl.
  • 10 oktober 2024 -  Kennisdag Bend the curve. Of het nu over biodiversiteit, de effecten van klimaatverandering of het duurzaam gebruiken van onze planeet gaat: ombuigen naar de positieve kant is broodnodig.
  • Najaar/winter 2024 - Publiekslezing, wordt vervolgd...
  • Winter/voorjaar 2025 - Citizen science-event. Voorbeelden van citizen science bij het NIOO zijn er genoeg.
  • Voorjaar 2025 - 70 jaar koolmeesonderzoek. Wat heeft het ons allemaal geleerd? Van de effecten van zure regen tot ecologische relatieproblemen door klimaatverandering.
  • Juni 2025 - 40 jaar bodemecologie! Op 13 juni geeft internationaal bodemexpert Wim van der Putten ook zijn afscheidsrede.
  • En nog meer...

Zelf een idee, plan of evenement met een link naar ecologie - en zin om samen meer te doen/bereiken? Laat het vooral weten! Dat kan via f.rienks@nioo.knaw.nl