Clarivate heeft de nieuwe lijst bekend gemaakt van de meest geciteerde wetenschappers, met daarop voor het vijfde jaar Jos Raaijmakers en Wim van der Putten van het NIOO.
Natuurherstel van voormalige landbouwgrond, hoe gebeurt dat? Hoe maak je van zwaar bemeste bodem een schraal grasland of heideveld? Welke rol spelen bodemorganismen in het sturen van plantengemeenschappen?
Bladetende rupsen blijken hun darmflora sterk te verrijken door het eten van grond. Je ziet zo zelfs effecten van planten die eerder in die grond groeiden als ‘erfenis’ terug in de bacteriën en schimmels in rupsen.
Natuurherstel en natuurontwikkeling kosten veel tijd. Het duurt lang voordat de gewenste soorten opduiken. Experimenten laten zien dat bodemtransplantatie dit aanzienlijk kan versnellen: van een paar decennia naar een paar jaar. Deze kennis is nu beschikbaar voor de praktijk, op een overzichtssite van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Daarnaast promoveert deze woensdag een van de betrokken onderzoekers op dit uitstrooien of ‘transplanteren’ van dunne lagen bodem uit natuurlijk ‘donorgebied’.
De natuur herstellen, bijvoorbeeld op een voormalige akker? Dat kan nu een stuk sneller, gerichter en minder ingrijpend door ‘bodemtransplantatie’. Met wat bodemleven uit een natuurgebied dichtbij blijkt de gewenste natuur al binnen een paar jaar te zijn hersteld. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Natuurmonumenten lossen vanavond in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Plants ook eindelijk een slepende discussie op: het zijn de ‘bodembeestjes’ die het natuurherstel sturen.
WAGENINGEN – Insecten zijn kieskeuriger dan je zou denken: bij hun keuze om zich te voeden met één specifieke plant en niet een andere, gaat het om veel meer dan alleen de soort waartoe de plant behoort. De voedingswaarde van de individuele plant is ook een belangrijke factor. Net als de verschillende andere plantensoorten die in de buurt groeien. Maar wat geeft uiteindelijk de doorslag?