De ene benadering richt zich op fysisch-chemische materiaalstromen en onderzoekt een zo efficiënt mogelijk gebruik van grond- en hulpstoffen. De andere gaat uit van kringlopen van levend materiaal, die onlosmakelijk verbonden zijn met de natuurlijke leefomgeving en de bodem als basis.
Wat zijn de gevolgen van deze vaak tegengestelde benaderingen voor onze landbouw, voeding en gezondheid?
Op 4 december vindt bij het NIOO in Wageningen een symposium plaats, georganiseerd door Down2Earth, dat dieper ingaat op deze vragen en dat een uitwisseling aanmoedigt tussen de twee benaderingen.
Die bestaan in de praktijk weliswaar naast elkaar, maar gaan zelden serieus in debat. Kunnen ze van de ander leren? Of sluiten ze elkaar per definitie uit? Uit de toelichting van de organisatoren:
"We hopen aan te tonen dat de huidige biologische landbouw, én de gangbare landbouw niet optimaal presteren, omdat ze er ten onrechte van uitgaan dat de plantenvoedingsstoffen eerst afgebroken moeten worden tot ionen, voordat ze dan opgelost in het bodemvocht efficiënt en in de juiste verhoudingen door de plantenwortels opgenomen worden."
Deelnemers aan het symposium zullen werkgroepen vormen die aan een praktische 'pitch' werken. Aan het eind van de middag worden de actieplannen gepresenteerd, samen met een slotverklaring.
Ook zullen op het symposium een aantal prominente sprekers te horen zijn, onder wie hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de UU Herman Wijffels. NIOO-directeur Louise Vet is dagvoorzitter.
Vanwege de werkgroepen en de interactieve opzet van het symposium is er maar ruimte voor maximaal honderd deelnemers. De inschrijving is inmiddels geopend, stuur voor meer informatie een e-mail aan AONigten@hotmail.com.