Voorzichtig lopen

Kuikens Scholekster

Voorzichtig lopen

Blog

Peter de Vries

Het seizoen op de kwelder op Schiermonnikoog begint altijd met het zoeken van nesten. Hiertoe loop je dan eindeloos baantjes en probeer je zo veel nesten als mogelijk te vinden. Het is elke keer weer een feest als een nest gevonden is. Jij bent altijd de eerste die het nest ziet, nog nooit heeft iemand anders het nest ooit gezien. En het is een beetje een spel tussen de Scholekster en de zoek(st)er; heb je een nest gevonden dan ben je de Scholekster meestal te slim af geweest. Meestal, want soms heb je gewoon geluk. Zoals vorige week toen vanaf de fiets een nestje werd gevonden. Puur toeval dat het oog erop viel terwijl we over de kwelder fietsten.

Het idee achter het leggen van eieren is dat ze natuurlijk uitkomen. Dat lukt lang niet alle eieren, een deel wordt gepredeerd voordat ze uitkomen. Dat is natuurlijk triest maar het hoort erbij. Gelukkig verdwijnen niet alle eieren en komen er ook eitjes uit. Het moment van uitkomen kan je uitrekenen aan de hand van een ingewikkelde formule. Normaal gesproken worden alle nesten een keer per drie dagen bezocht. Nieuwe eieren worden gewogen en de lengte en de breedte worden gewogen. Met deze maten en massa kan je ongeveer de datum uitrekenen waarop het ei gelegd moet zijn. Je kan dan ook uitrekenen wanneer het ei ongeveer uit zou moeten komen.

En dus fietste ik op een mooie woensdagavond over de kwelder op weg naar een nestje met eieren die uitgekomen zouden moeten zijn. De laatste meters naar het nest loop je dan heel voorzichtig, je wilt voor geen geld bovenop de jongen stappen. Zo liep ik dus heel voorzichtig naar het nest en toen ik bij het nest aankwam zag ik ze direct liggen. Drie hele kleine jonge Scholeksters, nog geen dag uit het ei. Het blijft dan een mooi en heel speciaal moment. Je staat daar op de uitgestrekte en lege kwelder, die helemaal in avondstemming is. En je ziet dan – als eerste mens ooit – van die hele kleine ukkeltjes. En die zijn dan helemaal aan het begin van hun Scholekster leven. 

Nu maar hopen dat de ouders de jongen kunnen grootbrengen. Over ongeveer 15 dagen komen we terug en gaat het spel opnieuw beginnen. De jongen moeten opgezocht worden (en dat is niet zo eenvoudig), gevangen worden en dan worden ze gewogen en gemeten en krijgen kleurringen. Om de jongen rust te geven heb ik heel kort gekeken en ben daarna heel stilletjes weg gegaan. Hopelijk redden ze het en kom ik ze over een twee weken weer tegen!