Lof voor de telescoop

Scholekster
©

Lof voor de telescoop

Blog

Manon Kaandorp

Met een telescoop kijken is gaaf. Waarom? Omdat je dingen vlakbij ziet die je anders nooit zou kunnen zien. Omdat sommige dieren nou eenmaal snel verstoord worden door de aanwezigheid van mensen. Maar dus niet op een afstand, en daarom is het gebruik van een telescoop juist zo handig!

Door op afstand te kijken kunnen we individuele kleurringen aflezen, gedrag observeren, jongen traceren, noem maar op. Het enige jammere is dat een telescoop niet in je zak past. Er zijn grote lenzen nodig om de vergroting tot 60x mogelijk te maken. En je hebt een statief nodig. Die zijn lichtgewicht gemaakt. Maar dan moet het niet te hard waaien.. dan is het letterlijk goed vasthouden geblazen! 

Hopelijk gaat het goed met de jongen op de kwelder. Ze zijn hier namelijk allang al verstopt in de vegetatie eer jij ze in het oog krijgt. Zo zijn ze veilig voor ons én voor vogels die op een lekker hapje uit zijn! Het leuke is dat je ze op het wad eerder kunt zien, het beste weer met de telescoop, omdat ze met hun ouders mee gaan fourageren als het laag water is. 

Deze foto is gemaakt door te fotograferen door het oog van de telescoop heen. Lastig mikken en scherp stellen, maar als je goed stil staat lukt het... Zodra de vader of moeder een lekkere pier gevonden heeft, rennen de jongen naar haar toe. Wie het eerst is... die heeft 'm! Deze jongen zijn zo'n twee weken oud. Over een goeie week zijn ze groot genoeg om gekleurringd te worden. Ook een spannende gebeurtenis, maar daarover later meer. 

Nu nog even geduld en wachten op de technische ontwikkeling, dan kunnen we straks gemakkelijk van het beeld dat je bekijkt een foto maken, en dan wordt het helemaaaal geweldig.. Niet meer steeds op je schriftje codes hoeven noteren, niet steeds opnieuw de vogel hoeven opzoeken omdat die niet stilstaat, maar gewoon klik en klaar. Volgende vogel!