Joepie, eieren!

Eerste eieren 2016

Joepie, eieren!

Blog

Manon Kaandorp

De eerste eieren zijn gelegd! Zo groot als kippeneieren. Gecamoufleerd in kwelderkleuren. In nesten die bijna de naam 'nest' niet mogen dragen, meestal bestaande uit wat bij elkaar geveegde grasjes in een soort kuiltje. Maar een kwelder is zo groot… hoe weet je dan waar je moet zoeken?!

Dat komt omdat… de scholeksters slim zijn. Alleen daarmee verraden ze zichzelf ook een beetje. Het werkt zo: zodra een scholeksterpaartje iets te verbergen heeft (lees: eieren!) zullen ze als je in de buurt komt opeens hard gaan rennen. Een willekeurige kant op. Ze vliegen niet weg, wat ze normaal gesproken wel doen. Vaak lopen ze ook een beetje gebukt. Om ‘roofdieren’ af te leiden van de eieren. Slim, maar ook heel handig voor ons dus! Want daarmee weten we dat er iets gebeurd bij dit paartje, en dan is het nog een kwestie van zoeken in hun territorium tot de eieren gevonden zijn. Hierbij een foto van de allereerste scholekstereieren van de kwelders van Schiermonnikoog 2016 :-).

Met het prachtige weer zullen er snel meer nesten volgen, ik zal volgende week een tussenstand geven hoeveel nesten er dan al gevonden zijn. En niet vergeten hier aan het wad: zonnebrand smeren anders heb je zelfs in Nederland en zelfs zo vroeg in het jaar al een flink verbrande neus te pakken!