Hoe zat het ook alweer?

Kwelder

Hoe zat het ook alweer?

Blog

Manon Kaandorp

Zonnige goedemorgen en welkom bij het eerste blogje over het broedseizoen van de scholeksters op de kwelders van Schiermonnikoog 2016!

Wat gebeurt er?

Even kort wie ik ben en wat ik doe: ik ben Manon Kaandorp, onderzoeksassistent bij de werkgroep Dierecologie van het NIOO en ik zal dit jaar alles wat er met de scholeksters in ons onderzoeksgebied gebeurt bijhouden.

Scholeksters zijn langlevende wadvogels, er zijn terugmeldingen van vogels die ouder dan 35 jaar zijn geworden. Op het moment gaat het slecht met de populatie. We willen graag weten waarom, want het Waddengebied is een belangrijke plaats voor vele vogels.

Het onderzoek naar de scholeksters loopt al meer dan 30 jaar, waarbij bijgehouden wordt welke scholeksters met welke partner wanneer eieren leggen, hoeveel jongen er uitkomen en welke vogels het jaar erop weer teruggezien worden. Scholeksters hebben vaak meerdere jaren dezelfde partner en komen terug naar hetzelfde territorium om eieren te leggen. Zo kunnen we precies bijhouden wat er in de loop van tijd zoal verandert.

De eerste week

Afgelopen week zijn we begonnen met het opbouwen van de observatiehutten op de kwelder. Dat is erg praktisch, want zo kan je het gedrag van de scholeksters zonder verstoring vanuit de hoogte bekijken. Alhoewel het erg rustig was op het wad, hebben we hier en daar al wat scholeksters gezien. Dat moet ook wel, want vanaf begin mei zouden de eerste eieren gelegd kunnen worden. Dat is al over een week! Dat betekent werk aan de winkel: komende week gaan we bekijken welke scholeksters er allemaal teruggekomen zijn om ook dit jaar een nest te maken.

Ik zal elke donderdag een nieuw blog posten met de belevenissen en vooruitgang van het seizoen.

Tot volgende week!

Manon