Beleef de Lente (9): Het went nooit

Beleef de Lente (9): Het went nooit

Blog

Tjonge denk je dan. Vijf eitjes in een fraai nestje worden niet meer bebroed. Het vrouwtje is spoorloos verdwenen en dan is het over en uit. De eitjes kunnen het een uur of twee uithouden zonder dat ze bebroed worden, maar daarna zijn ze niet meer levensvatbaar.

Het is altijd weer schrikken, een kast met koude eieren. Tijdens het broedseizoen komen wij dit af en toe wel tegen. De vrouw of man is verdwenen en het nest gaat 'over de kop'. Het is altijd even schrikken; de natuur is onverbiddelijk. Uiteindelijk is dit voor koolmezen niet verkeerd. Misschien was het Beleef de Lente vrouwtje niet zo fit en werd het daarom gepakt door een sperwer. We zullen nooit zeker weten wat er nu precies mis is gegaan. Maar dat het af en toe mis gaat hoort er 'gewoon' bij. Ik realiseer me dat ik dit heel makkelijk opschrijf, maar geloof me, echt wennen doet het nooit.

Hoeveel nesten van kool- en pimpelmezen ik ook check, het is nooit fijn een verlaten nest met koude eieren of dode jongen te vinden. Het voelt altijd een beetje vreemd aan en doet steeds een beetje pijn. 

Wij als koolmeesonderzoekers verwijderen standaard het verlaten nest, dus we maken de kast helemaal schoon. Het komt af en toe voor dat daarna een paartje koolmezen toch weer een nest gaat bouwen, eitjes leggen en beginnen te broeden. Dit gaan we ook doen met de Beleef de Lente kast, de kast wordt later vandaag schoongemaakt.

De lampen gaan vandaag uit en het doek valt, maar achter de schermen blijven we de boel strak in de gaten houden. Indien (fingers crossed !) er nieuwe activiteiten bij of in de kast zijn dan kan altijd het licht weer aan en het doek weer opengeschoven worden.

Het is jammer dat hiermee ook het koolmezenblog noodgedwongen moet stoppen, had nog zoveel te vertellen. Het was hoe dan ook een voorrecht dit blog mede te mogen vullen. Hartelijk dank voor alle reacties en bemoedigende woorden. We komen elkaar in ieder geval volgend jaar hier vast weer tegen.