Beleef de Lente (6): Tja...

Beleef de Lente (6): Tja...

Blog

Iedereen zal het wel gemerkt hebben, het is maar wat koud buiten. En, dat merken de koolmeesonderzoekers ook. Wij zien aan het gedrag van de vogels dat het een koud (tot nu toe dan) voorjaar is.

Vamorgen op de fiets naar het NIOO was het best koud zonder handschoenen. Hoe anders was dat in april 2022, toen elke dag stralend weer en best hoge temperaturen. Ook de mezen merken natuurlijk dat het koud is, en reageren dan op hun manier op.

De nestbouw gaat trager, af en toe slaan de mezen een dag over tijdens het leggen van de eieren (normaal leggen ze elke dag een ei) en ze stellen het broeden uit. Met als gevolg dat in 'onze' bossen het broedseizoen ongeveer een week achterloopt ten opzichte van het voorjaar van 2022. 

Het aantal dagen dat het broedseizoen achterloopt verschilt wel iets per bosgebied. In Oosterhout (dat altijd vroeg is) loopt het een dag of vijf achter, op de Hoge Veluwe is dat ongeveer een week en op Vlieland (gevoelstemperatuur gisteren 4 graden) loopt het nog meer achter. Daar waren twee jaar geleden al op 25 april jonge koolmezen, terwijl de mezen nu nog moeten beginnen met broeden...

Goede kans dat als straks de temperaturen wel hoger worden, alles in 1 keer losgaat. Beginnen alle mezen ongeveer gelijk met broeden en komen dus ook alle eitjes op nagenoeg dezelfde dagen uit. En dan hebben we dus een hoge scherpe piek op jhet moment dat we de ouders moeten meten en wegen. Gaat dus lekker druk worden in mei!