Beleef de Lente 2024: Wet, wet, wet

Beleef de Lente 2024: Wet, wet, wet

Blog

Iedereen heeft het wel meegekregen, de afgelopen dagen waren bijzonder nat. Heftige onweersbuien trokken over het land, vaak met enorm veel regen. De koolmezen hebben het er mee te doen, maar ook de onderzoekers van de koolmezen.

Droog

Zoals je op de foto hierboven ziet gaat het veldwerk ook tijdens regenachtig weer door. Je hangt een paraplu in een laaghangende tak en je kan droog werken. Natuurlijk is het handiger dit te doen als het niet aan het regenen is, maar soms heb je geen andere optie dan een paraplu in een boom te hangen.

Toestand op de velden

En hoe gaat het verder in het broedseizoen? De eerste indrukken zijn dat de bezetting (in hoeveel kasten vogels aan het nestelen zijn gegaan) in sommige van onze bosgebieden waar we de koolmezen volgen wat lager is dan in andere jaren. In Oosterhoud (Gld) is het broedseizoen al bijna weer afgelopen. Daar werd het eerste ei op 23 maart gevonden en kropen de eerste jonge meesjes op 15 april uit het ei. Op ongeveer 23 april was de dag waarop de meeste eitjes uitkwamen. Op het moment dat ik dit schrijf is het overgrote deel van de nesten uitgevlogen. Als je daar door het bos loopt hoor je overal de bedelgeluidjes van jonge mezen.

En onze eigen Beleef de lente mees?

 Met 'onze' mees gaat het ondertussen goed. De vier jongen groeien als kool en worden voortdurend gevoerd. Het mysterieuze vijfde ei is niet uitgekomen en ligt onderin de nestkom. Heel vreemd is dit niet, het komt veel vaker voor. Meestal zijn dit dan niet bevruchte eieren. Als we controleren of een nestje mezen is uitgevlogen en daar worden oude eieren aangetroffen dan wordt standaard gekeken of deze bevrucht zijn. Het is een idee dat ook met dit ei te doen.  

Kortom, het er allemaal prima uit, dit jaar moet het goed gaan!