Beleef de Lente 2024: Genieten van het tweede nestje

Beleef de Lente 2024: Genieten van het tweede nestje

Blog

En het ging precies zoals verwacht. De jonge koolmeesjes vlogen uit op de dag die we al een beetje voorspeld hadden. De ouders deden hun uiterste best en kregen de jonge koolmeesjes best nog eenvoudig de kast uit. De grote, wijde wereld in.

Gelukkig betekent het uitvliegen van dit nestje niet het einde voor de Koolmees bij Beleef de Lente. Moeiteloos werd geschakeld naar een nieuw nestje. Met vijf jonge Koolmeesjes van 14 dagen oud. De leeftijd is goed in te schatten als je kijkt naar de lente van de slagpennen, die zijn bij deze jongen half volgroeid. Dus, als de jongen uitvliegen als ze zo'n 19 dagen oud zijn (= volgende week maandag), dan kunnen we nog een goede vijf dagen van dit nestje genieten.

Het voeren gaat deze ouders goed af. Een regelmatig aanvoer van (soms wat te groot) voer zorgt ervoor dat de jongen groeien als kool. Helaas kan dat ook wel eens anders uitpakken. In een onderzoeksgebied van ons kwamen we een nestje moet dode jongen tegen. Na inspectie van de jongen bleken die allemaal pinda's in de magen te hebben. En pinda's mogen in de winter heel goed voer voor Koolmezen zijn, voor jonge Koolmeesjes zijn pinda's dodelijk. Dus, het is handiger in het voorjaar geen pinda's te voeren. Er is momenteel meer dan voldoende natuurlijk voedsel te vinden, dus ze hebben dat extra voer niet nodig. 

Goed, na deze wijze les eerst nog een fiks aantal dagen genieten van bewegelijke jonge Koolmeesjes (-: