Beleef de Lente 2024: Een 'verse' start

Beleef de Lente 2024: Een 'verse' start

Blog

En hoppa, het was weer lente en bij een zonnetje en een zingend tjiftjaf schrijf ik mijn eerste blog. ‘De tiid hâldt gjin skoft’ (de tijd heeft geen pauze) zeg ik altijd en dat blijkt nu ook weer zo te zijn. Je knippert met je ogen en er is weer een jaar voorbij.

Het gaat weer beginnen, de koolmees is weer in de kast en wij zijn er helemaal klaar voor. De bloggers staan te springen van ongeduld jullie alles te vertellen over het wel en wee van onze Beleef de Lente mezen. Hoe het gaat lopen is elk jaar weer spannend, het broedseizoen is iedere keer weer anders.

De harde waarheid

En dat blijkt ook dit jaar weer de harde waarheid te zijn. De Beleef de Lente kast bleef angstvallig leeg. Af en toe sliep een vrouwtje in de kast, maar daar bleef het jammergenoeg bij. Maar, gelukkig zijn de mensen achter 'Beleef de Lente3' niet voor 1 gat te vangen. In een kast die eigenlijk bedoeld is voor mussen is een koolmees gaan nestelen. En dus werd alles omgegooid en kunnen we eindelijk live gaan! 

Koolmezen doen hun ding

Ondertussen gaat het broedseizoen in de onderzoeksterreinen van het NIOO natuurlijk ook gewoon door. Hoewel het al een fiks aantal dagen best koud is en de temperatuur 's nachts tot onder nul daalt, doen de koolmezen gewoon hun ding. Er is wel iets vertraging in het broeden en het uitkomen van eieren, maar we hebben dit wel eens extremer meegemaakt. 

Volgende week zal ik hier wat meer over schrijven, eerst maar eens genieten van live beelden van onze eigen koolmezen (-: