70 jaar ecologie!

Op 26 juni 2024 is het precies 70 jaar geleden dat het IOO werd opgericht, de voorloper van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). In het lustrumjaar komt de ecologie en het belang van ecologische kennis (voor iedereen) op allerlei manieren aan bod. Zeventig jaar aan kennis vormt de sleutel tot de toekomst!
Landingspagina

Relaties

De oprichting van (de voorlopers van) het NIOO was en is bedoeld om de ecologische wetenschap in Nederland te stimuleren. Voor die tijd bleef het bij 'veldbiologie', maar juist alle relaties zijn zo cruciaal.

Dit is het NIOO
Luchtfoto NIOO Wageningen

Feiten en cijfers

 • Opgericht in
  1954
 • Historische locaties
  7
 • Nu
  In Wageningen
 • Medewerkers en gastonderzoekers
  >200

Nationale rol

In totaal richt de KNAW drie ecologische onderzoeksinstituten op in 1954 en 1957, bedoeld om de wetenschap van de ecologie in Nederland te stimuleren. Van de Deltawerken tot het Tjeukemeer, van de net opgeleverde Flevopolders tot Spitsbergen.

Onderzoeksboot voor het zoete water: de Tjukemar

Onderzoeken

Voor de komst van de ecologen bleef het bij 'veldbiologie'. Maar de relaties tussen al die levende organismen en hun omgeving zijn zo cruciaal. Om die te bestuderen is er meer nodig dan alleen kijken wat ergens groeit of leeft. Van DNA-lab tot computermodel, en van advies voor natuurbeheer & -beleid tot citizen science.

Onderzoek met waterhapper in the eighties

Handen uit de mouwen

Al die ecologische kennis en expertise die het NIOO verzameld heeft, biedt ons een sleutel tot de toekomst. Dat is zo waardevol, dat houden we niet voor ons zelf. Daarom organiseren we tijdens het lustrumjaar allerlei activiteiten voor allerlei mensen.

NIOO 70 years of ecology

Experts