Hieronder volgt algemene informatie over eerdere studentenprojecten. Een update kan opgevraagd worden bij begeleider Wim van der Putten.
Wil je een bijdrage leveren aan het verklaren van plantendiversiteit? Waarom zijn sommige soorten dominant en andere zo zeldzaam?
Er zijn veel theorieën die proberen de plantendiversiteit te verklaren, maar tot nu toe met weinig succes. De situatie in het veld blijft voor verrassingen zorgen. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de Amerikaanse vogelkers zo agressief onze bossen kan invaderen terwijl deze soort hier oorspronkelijk helemaal niet voorkomt?
Wetenschappers zijn nu met een nieuw idee gekomen, wat dit zou kunnen verklaren. Zeldzame planten ontwikkelen in hun oorspronkelijk verspreidingsgebied soort-specifieke bodempathogenen. Hierdoor blijven ze zeldzaam en kunnen ze nooit dominant worden. Vreemde indringers daarentegen zijn als het ware ontsnapt aan deze soort-specifieke ziekteverwekkers en kunnen dan onder bepaalde omstandigheden met succes alle andere soorten verdringen.
Om erachter te komen hoe bodemorganismen de biodiversiteit zoals we die bovengronds zien in verschillende ecosystemen zouden kunnen beïnvloeden willen we een modelstudie uitvoeren. Het gaat om een ruimtelijk model waarbij we willen bestuderen hoe vreemde indringers andere plantensoorten kunnen verdringen en zo de biodiversiteit kunnen bedreigen. Door middel van het model willen we de rol van bodempathogenen proberen inzichtelijk te maken. We zoeken per direct iemand die voor 6 maanden een afstudeervak wil doen bij de opleiding Milieunatuurwetenschappen in Utrecht, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologisch Onderzoek in Heteren. Het onderzoek kan tevens als stage of afstudeervak voor een andere universiteit dienen.
Ben je geïnteresseerd en heb je in je huidige opleiding kennis opgedaan over ecologie en modelleren? Neem dan contact op met een van ons.
Literatuur
Nadere inlichtingen
Max Rietkerk (Universiteit van Utrecht): e-mail: m.rietkerk@geog.uu.nl of
Wim van der Putten: e-mail: w.vanderputten@nioo.knaw.nl