Vroeger kwamen heggen algemeen voor in landbouwgebieden, maar sinds de laatste eeuw is bijna een kwart miljard strekkende kilometer verdwenen. Rijsdijk bestudeerde oude kaarten en schilderijen om te zien hoe het Nederlandse landschap er vroeger uitzag. Nog steeds worden heggen geruimd, maar ook steeds meer geplant.
Rijsdijk bracht meer dan 20 functies van heggen aan het licht. “Heggen zijn eeuwenoude landschapselementen die zorgen voor vergroting van de biodiversiteit, plaagbestrijding en bescherming tegen overstromingen en besmettelijke ziektes,” legt de auteur uit. “Daarnaast slaan heggen koolstof en water op, gaan ze de verspreiding van ammoniak en pesticiden tegen, en verlagen de temperatuur in het landschap. Het ruimen van heggen is een van de redenen, waarom het zo slecht gaat met de natuur in Nederland.” Heggen zijn daarom een essentiële component van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. De dooradering van het landschap met heggen past bij huidige opgaven rond stikstof, CO2-opslag, en droogtebestrijding.
Dr. Rijsdijk zal op 16 mei om 15:00 in de buitenlucht een ‘hagenpreek’ nieuwe stijl geven over het belang van de herinvoering van heggen in Nederland. De lezing wordt gehouden in de ecologische tuin van het NIOO in Wageningen. Bij dit onderzoeksinstituut zijn heggen al als belangrijk element in de tuinaanleg gebruikt: als een soort ecologisch prikkeldraad in plaats van metalen hekwerk. Kortom, een passend decor voor een pleidooi over de waarde van de heg.
Ook zal de voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel prof. dr. Louise Vet kort uiteenzetten welke rol heggen kunnen spelen bij het herstel van de biodiversiteit in ons land. Vervolgens zal Rijsdijk het eerste exemplaar van het boekje aanbieden aan de directeur van het NIOO prof. dr. Geert de Snoo en Louise Vet.
Het boek Heg is gemaakt in samenwerking met de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC).
Onderzoeker Rijsdijk is werkzaam bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica (IBED) aan de universiteit van Amsterdam. Hij onderzocht de afgelopen drie jaar de rol en functie van heggen in ons landschap. Rijsdijk deed onderzoek in het veld samen met studenten en collega’s. Ook sprak hij met collega’s van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en verschillende experts en boeren over het belang van heggen.
Heg, een behaaglijk landschap voor mens en natuur
Kenneth Rijsdijk
112 pagina’s, Uitgeverij Noordboek Natuur, Ca. € 14,90, Paperback, ISBN 978 90 5615 924 5.
Contactinformatie: Kenneth Rijsdijk +6 30095006.
Aanmelden kan via: f.rienks@nioo.knaw.nl
Details programma: welkom vanaf 14.45 uur, start om 15.00 uur.
Locatie: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB Wageningen
14:45 Inloop
15:00 Welkom – door directeur Geert de Snoo (NIOO-KNAW)
15:05 ‘Hagenpreek’ – kort betoog over het belang van heggen door auteur Kenneth Rijsdijk
15:20 Hoe passen heggen in plannen voor biodiversiteitsherstel? – door Louise Vet (St. Deltaplan Biodiversiteitsherstel)
15:25 Vraaggesprek met Kenneth Rijsdijk, Geert de Snoo en Louise Vet
15:45 Aanbieding eerste exemplaren Heg aan Geert de Snoo en Louise Vet
15:50 Kleine borrel
16:30 Einde